Bemutatkozás

Szegeden születtem 1988 szeptember 3.-án. Édesapám Marosvásárhelyen, édesanyám a Csongrád megyei Csanyteleken nőtt fel.

Kiskorom óta szeretek énekelni. Szegeden, a Fő Fasori Általános Iskolában Borbély Melinda csíkszeredai tanárnő vezetett be a népdalok csodálatos világába 12 éves koromban. Ezután Polgár Lilla, majd Ivánovics Tünde tanítványa voltam. Később Szilágyi Árpád, Szeged városvédő polgára, és a Szegedi Közéleti Kávéház gondoskodása folytán számtalan helyen énekelhettem.

2007-ben érettségiztem Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Gimnázium ének-zene tagozatán. A Gyimesektől Párizsig – előadásokon, könyvbemutatókon, egyházi eseményeken, történelmi megemlékezéseken, a legkülönbözőbb helyszíneken, CD-n, rádióban, televízióban – több száz alkalommal mutathattam be a magyar népdal páratlan értékű szépségét. Tapasztalataim szerint a népdal minden korosztálynál kedvező fogadtatásra talál, és hangsúlyozottan érvényes ez a külföldiekre.

2003-ban megkaptam a Szegedi Közéleti Kávéház ezüst emlékgyűrűjét.

2005 december 3.-án Szentesen a Szerényi Dániel Emléknapokon többek között Sebő Ferenccel, Németh Istvánnal és Balla Tiborral együtt zsűriztem. Ugyanebben az évben megkaptam a Magyar Kórusok, Zenekarok, és Népi Együttesek Szövetségének Aranypáva díját, 2009-ben pedig „a magyar népdalkincs népszerűsítéséért” elnyertem a Magyar Kultúra Apródja címet. Számtalan alkalommal felléptem a Szeged Táncegyüttes előadásain.

Több nyarat töltöttem Erdélyben, a Keleti Kárpátok legeldugottabb szegletében, a Gyimesközéplokhoz tartozó Háromkúton. Lehetőségem volt otthonában meglátogatni Kelgyeszten, Moldvában Keláru Agáta nénit, akinek énekeit és imádságait magnetofonra rögzítettem.

2010-ben szereztem előadóművész diplomát a Zeneakadémia népi ének szakán. Egyetemi éveim alatt énekeltem többek között a budapesti Mátyás-templomban, a nemzeti sorskérdésekkel foglalkozó ökumenikus konferencián Nagyváradon, Budapesten és Szegeden, a Ferences Rend fennállásának 800. évfordulója alkalmával rendezett gálaműsoron, a Művészetek Palotájában, Párizsban, a Pompidou-Központban, és Shanghaiban, a Világkiállításon. Önálló koncertem volt a fertődi Esterházy Kastély kápolnájában. 2011-ben több alkalommal állítottam össze népzenei műsort a Csángó Rádióban. 2012-ben három lemezem jelent meg, mindhárom egyházi témában. Többször adtam önálló koncertet a Verőcén megrendezett „Erdélyország az én hazám” világtalálkozón.

A zeneakadémiai évek alatt főtárgytanárom Vakler Anna volt. Balogh Sándortól tanultam citerázni és Kobzos Kiss Tamástól kobzálni.

2012 májusában kaptam népi ének tanári diplomát. A Zeneakadémián eltöltött évek megerősítettek engem abban, hogy hivatásszerűen a népdal tanításával kell foglalkoznom. Célom, hogy minél többen megismerjék a népdalt és minél többen legyenek olyanok, akik sajátjukként éneklik azokat.

2013-ban felvételt nyertem a Zeneakadémia citera-koboz-tekerő szakára, ahol 2015. júniusában kaptam tanári diplomát.

2015. januárja óta a Ciráda zenekar énekese vagyok.

Jelenleg a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tanítok citerát és népi éneket.